Σελίδες

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Ολοήμερο σχολείο : Σχολείο , ή parking ; Ερωτήσεις που ψάχνουν απάντηση

Τι είναι το Ολοήμερο σχολείο τελικά έτσι όπως λειτουργεί σήμερα ; Είναι σχολείο ; και αν ναι τι είδους σχολείο ; είναι ένα μονοθέσιο σχολείο μεσά σε ένα μεγαλύτερο ; είναι σχολείο που έχει κάποιο παιδαγωγικό ρόλο ή απλά είναι ένα μέρος όπου οι γονείς παρκάρουν τα παιδιά τους μέχρι να σχολάσουν από την δουλειά ; Τι περιμένουν όλοι όσοι εμπλέκονται (γονείς , δάσκαλοι ,διευθυντές κλπ) , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην λειτουργία του ;(εξαιρούνται οι μαθητές και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί )

10 σχόλια:

Sofi@ είπε...

Πέτρο,μπράβο!
Περιμένουμε τις απαντήσεις από τους ειδικούς.

Sofi@ είπε...

Πέτρο, φτιάξε την ώρα.

niki lambropoulos είπε...

Teleio!

Μαριάννα marianna είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα, Πέτρο, και πολύ παραμελημένο θα έλεγα!!
Τα παιδιά μου (9 1/2 και 11 1/2 ετών) αρνούνται να παραμείνουν στο ολοήμερο εδώ και 2 χρόνια. Ο λόγος; Νιώθουν πως είναι χαμένος χρόνος. Άντε να τις πείσεις για το αντίθετο :-)

Petros Michailidis είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια , Μαριάννα μου , τα παιδιά σου έχουν δίκιο , αλλά θα σου έξηγήσω τους λόγους για τους οποίους το λέω αυτό σε ένα από τα επόμενα post που θα κάνω .

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο, πολύ καλό.
Περιμένω τη συνέχεια γιατί έχω ακούσει διάφορες αντικρουόμενες γνώμες.

Damian Damianopoulos είπε...

Γειά σου Φίλε Πέτρο.
Πολύ ωραίο το ιστολόγιο και πολύ προκλητικός (μπράβο!!!) ο όρος "παρκάρουν". Μερικοί γονείς ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το σχολείο των παιδιών τους.
Να είσαι καλά.
Δαμιανός.

Unknown είπε...

Καλές οι σκέψεις Πέτρο. Πολλά πρέπει να γίνουν. Πριν από λίγα χρόνια δούλεψα σ ένα από τα 16 πιλοτικά ολοήμερα στην Ελλάδα. Η εμπειρία πολύ καλή από το συγκεκριμένο. Τα άλλα όμως.... Καλή συνέχεια

achilles είπε...

Πέτρο, πολύ καλή προσπάθεια έκανες εδώ και μου άρεσε ιδιαίτερα το θέμα που βάζεις. Εγώ φέτος είμαι για πρώτη φορά σε ολοήμερο. Μέχρι τώρα για να είμαι ειλικρινής δεν είχα καταλάβει πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει.
Στο σχολείο μου το 25% των μαθητών είναι παιδιά αλλοδαπών΄. Στο ολοήμερο μένει η πλειοψηφία από αυτά. Τα υπόλοιπα είναι παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και σίγουρα δεν έχουν πολλές εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
Άλλωστε πόσο κουράγιο έχει ένας γονιός να ασχοληθεί με τα παιδιά του όταν επιστρέφει στις 5-6 μ.μ. σπίτι του.
Νομίζω πως μπορεί να γίνει πολύ σημαντική δουλειά. Πρέπει να πάψουμε πια να τα βλέπουμε όλα μαύρα ή όλα άσπρα στην εκπαίδευση.Αυτά τα παιδιά χρειάζονται να σκύψει κάποιος από πάνω τους, να τα πιάσει από το χέρι και να τους ανοίξει δρόμους.Μπορεί δηλαδή ο δάσκαλος του ολοήμερου να προσφέρει τεράστια βοήθεια.Νομίζω πως είναι δικαιολογίες οι υποδομές, η έλλειψη χώρων,ειδικότητες,...
Μεράκι χρειάζεται, όπως βέβαια και παντού.
Άσε που θυμήθηκα τα ολιγοθέσια από όπου ξεκίνησα.
Καλή η προσπάθεια,μου άρεσε.
Αλήθεια πώς έβαλες το "Σαν σήμερα";
Αχιλλέας

Αλέξανδρος Γκίκας είπε...

Πραγματικά Πέτρο, θίγεις πολύ σκληρα το θέμα του ολοήμερου. Ο θεσμός, ως ιδέα ειναι πάραπολύ καλός, αλλά στην εφαρμογή "κολλάει". Εξάλλου, εσύ βλέπεις τα πράγματα από μέσα. Όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας:"δεί δεί χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν"
Αλέξανδρος Γκίκας